Jakiego smartfona kupić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ale_jak_to
    Ambiente
    • 2011
    • 199

Ja na dzien dzisiejszy nie bralbym dla siebie nic innego jak SGS2, moze SGS3 gdyby mi kasa nie robila roznicy, chociaz wedlug mnie jest juz za duzy, przynajmniej do mojej reki.
    Z nowosci chetnie pobawilbym sie Xperia Z, ale nie mam mozliwosci jak na razie

Komentarz

• idas
      Elegance
      • 2006
      • 828

Jak jest z pozyskaniem nanoSIM od operatora? Dlugo trwa procedura, czy wyrabiaja od reki?
      VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
      VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• mirek_p11
        RS
        • 2010
        • 6630
        • Volkswagen
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

looker, jak potrzebujesz telefon biznesowy z dobra baterią, GPS to polecam Nokia E6

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
        Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
        Fotki

Komentarz

• _ANIOŁ_
          Rider
          • 2010
          • 277

Zamieszczone przez idas
          Jak jest z pozyskaniem nanoSIM od operatora? Dlugo trwa procedura, czy wyrabiaja od reki?
          Po ci nanosim? Pierwszy lepszy sklep z komórami wytnie ci za 15zł, a resztę da jako adapter jakby ci się odwidziało.

Komentarz

• aro_40
            RS
            • 2007
            • 1529
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Panowie, moja mama ma do wyboru:
            a) Nokia Lumia 800
            b) Sony Xperia J
            c) Sony Xperia U
            Pytanie, który model wybrać? Telefon tak naprawdę wykorzystywany będzie do dzwonienia, czasem SMS-y i jako aparat foto.
            If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• micho_m
              Rider
              • 2011
              • 528
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja nanosim w orange dostalem od reki, ale bylem w glownym salonie w Lublinie. Jak dzwonilem do innych to nano w ogole nie mieli a micro mogli mi sciagnac za kilka dni ( ja nie moglem wyciac bo mialem ta stara karte, z ktorej nano nie mozna bylo wyciac)
              Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
              www.nawmar.pl

Komentarz

• _ANIOŁ_
                Rider
                • 2010
                • 277

Zamieszczone przez aro_40
                Panowie, moja mama ma do wyboru:
                a) Nokia Lumia 800
                b) Sony Xperia J
                c) Sony Xperia U
                Pytanie, który model wybrać? Telefon tak naprawdę wykorzystywany będzie do dzwonienia, czasem SMS-y i jako aparat foto.
                Bierz lumie.

Komentarz

• looker
                  RS
                  • 2008
                  • 1886
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez BADYL
                  looker, a mozesz napisac jaki abonament bierzesz pod uwagę?
                  Abonament w granicach 60zł.
                  Jak na razie na placu boju pozostały Samsung Galaxy Ace 2 oraz HTC Windows Phone 8S. Z czego ten drugi jest na Windzie i ma stosunkowo pojemną baterię (1700mAh).
                  Dodam tylko, że jak do tej pory nie miałem jeszcze telefonu z dotykowym ekranem i nie wiem czy dam rade się przestawić
                  OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                  SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• czto
                    Rider
                    • 2010
                    • 546
                    • Octavia III (5E3)
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

looker jak nie jesteś przekonany do dotyku, to może Nokia E6! Ja na Samsunga przesiadłem się z Nokii E72. Też się obawiałam jak przyjmie się u mnie lity naleśnik, ale poszło bez większego bólu. Nie mniej, fizycznej klawiatury QWERTY, nie zastąpi żaden dotyk.
                    2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                    2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                    2009 Renault Clio MTV 1.4
                    2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                    2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• Voit
                      Elegance
                      • 2010
                      • 816

Zamieszczone przez looker
                      (...)
                      Jak na razie na placu boju pozostały Samsung Galaxy Ace 2 oraz HTC Windows Phone 8S.
                      (...)
                      Galaxy Ace II.
                      Miałem I i był to bardzo udany telefon. Dwójka jest jeszcze lepsza.
                      Wadą HTC, jeśli o mnie chodzi, jest system operacyjny.
                      Nie dramatyzuj, do ekranu dotykowego bardzo łatwo jest się przyzwyczaić.
                      Dasz radę.
                      :wink:

Komentarz

• looker
                        RS
                        • 2008
                        • 1886
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Nie podchodzi mi wygląd tej Nokii coś... Poza tym - nie mam ciśnienia na QWERTY akurat.

Komentarz

• RafalekM
                          Rider
                          • 2009
                          • 362

Voit, system w ACE i HTC jest ten sam, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wywalić Sense i wgrać nakładkę upodabniającą maksymalnie do Touchwiza i na odwrót.

Komentarz

• Voit
                            Elegance
                            • 2010
                            • 816

Zamieszczone przez RafalekM
                            Voit, system w ACE i HTC jest ten sam (...)
                            Raczej nie.
                            ...HTC Windows Phone 8S jest na Windows Phone.

Komentarz

• looker
                              RS
                              • 2008
                              • 1886
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

A może z wolnego rynku wziąć np. takiego HTC Desire C a umowę przedłużyć bez aparatu - będą lepsze warunki ?

Komentarz

• RafalekM
                                Rider
                                • 2009
                                • 362

Voit, a, myślałem, że chodzi Ci o któryś z Androidem. Zwracam honor!

Komentarz

• czernobyl
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1276
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez looker
                                  Ogólnie nie jestem jakimś wielkim fanem Smart fonów ale jak widzę ciężko już od tego uciec. Mam obecnie E51 i brakuje mi w niej tylko GPS-a
                                  Mam zamiar przedłużać umowę w Orange więc może wrzucę te modele które mam do wyboru i cenowo biorę pod uwagę (kolejność dowolna):
                                  1. Nokia 500
                                  2. HTC Desire C
                                  3. Nokia Lumia 510
                                  4. Sony XPeria U oraz J
                                  5. Samsung I8190N Galaxy S III Mini - ale to cenowo ciut za wysoko trochę...ale...;-)
                                  6. HTC A620E Windows Phone 8S
                                  7. HTC Explorer
                                  8. LG Swift L5
                                  9. Nokia Lumia 610 NFC (co to znaczy NFC bo pojawia się tez przy innych modelach ?)
                                  10. Samsung S 6500D Galaxy Mini 2 NFC
                                  11. Nokia 500
                                  12. Samsung Galaxy Ace 2

Uff - sorry za taki nawał ale zupełnie nie jestem w temacie komórek i tych smart też
                                  Najistotniejsze elementy telefonu to w kolejności ważności:
                                  - intuicyjna obługa;
                                  - czas działania na baterii;
                                  - dobry GPS;
                                  - stabilność;
                                  - aparat.

Doradzicie coś ?
                                  jak android to tylko dwurdzeniowce, inaczej będzie działać "takse".
                                  czyli: ace2 lub s3 mini - de facto różnice to:
                                  - s3 mini ma 1gb ram, ace2 ma 768mb, w obu wystarczająco
                                  - s3 mini ma czujnik oświetlenia zewnętrznego - miły dodatek, wychodzisz na słońce i coś widać bez klikania na oślep w ustawienia
                                  - s3 mini ma LCD 4" AMOLED vs 3,8" PLS LCD w ace2
                                  - ace2 wytrzyma dłużej na baterii - w obu 1500mAh, ace2 ma mniejszy i mniej prądożerny ekran

oba mają obiecany upgrade do androida 4.2.2, z tym, że w tym momencie s3 mini kupisz od razu z androidem 4.1.2, a ace2 z 2.3.6 (4.1.2 w drodze, są przecieki-do zainstalowania nieoficjalnie)

NFC to technologia zbliżeniowa - w skrócie: coś jak płacenie kartą zbliżeniową, przykładasz do czegoś telefon i pyk - cośtam się dzieje, np. zmiana profili telefonu itp itd

Komentarz

• rowerek
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 449

To ja też się zwrócę po poradę. Zaraz po Wielkanocy zmieniam tel. więc korzystając z odrobiny wolnego czasu już teraz zacząłem się interesować tematem
                                    Tel. używany będzie (oprócz oczywistych celów jak telefonowanie i wysyłanie sms-ów) w głównej mierze do maili, przeglądania pdf-ów/plików tekstowych, surfowania po internecie, więc wskazany jest dosyć duży wyświetlacz. Do tego sporo przeglądania multimediów, słuchania muzyki. Gry jako dodatek więc nie jaram się 5 fps-ami więcej. Aktualnie użytkuję SE Xperię arc i mniejszego ekranu nie chcę. Po wstępnej selekcji na polu bitwy zostały:
                                    - Samsung Galaxy SIII
                                    - HTC One X (póki co chyba mój faworyt ze względu na lepszy ekran niż ciemny PenTile Samsunga)
                                    - Sony Xperia T

Drugą opcją (głównie ze względu na design, bo to też ważne dla mnie kryterium) to wybór czegoś z nowości:
                                    - Sony Xperia Z
                                    - HTC ONE (zupełna nowość, brak jakichkolwiek testów póki co)
                                    Tylko w przypadku tych dwóch 'perełek' nie jestem pewien czy wykorzystam ich możliwości a dopłata do nich tylko ze względu na wygląd to trochę wyrzucanie kasy w błoto.

Pomożecie? Może ktoś z Was miał możliwość porównania tych tel., ew. posiada jeden z nich i mógłby się podzielić wrażeniami?

Komentarz

• czernobyl
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1276
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

rowerek, a widziałeś na żywo matryce pentile czy sugerujesz się hejterami z internetu? osobiście nie mam nic przeciwko amoledowi pentile - użytkuję galaxy s advance i dopiero kiedy wsadzę sobie ekran w oczy, to widać jakieś barwy składowe pixeli. co do jasności - wszystkie amoledy w testach wypadają dziwnie jeśli chodzi o jasność itp, ale na żywo nawet na słońcu jest naprawdę nieźle - w przeciwieństwie do zwykłych LCD o teoretycznie podobnych parametrach jasności w teorii papierowej.

poza tym skocz do saturna w miarę możliwości - jest stoisko samsunga, m. in. działający s3, note, note2 i kilka mniejszych do pobawienia się, a obok stoisko sony - jest xperia z też do pobawienia się. będziesz miał jakieś porównanie co Ci pasuje

to oczywista oczywistość i w ogóle normalne prawa rynku, ale jeśli możesz chwilkę poczekać, to za ok. miesiąc wchodzi galaxy s4, więc s3 będzie trzeba trochę spuścić z ceny, a i xperia Z będzie tańsza o podatek od nowości

btw. potrzebny duży wyświetlacz - to note 2 ale to znów amoled, który nie każdy lubi

Komentarz

• rowerek
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 449

Zamieszczone przez czernobyl
                                        btw. potrzebny duży wyświetlacz - to note 2
                                        'Telefony' pokroju Note'a trzeba trzymać dwoma rękoma przy uchu :szeroki_usmiech To już za duży format.

widziałeś na żywo matryce pentile czy sugerujesz się hejterami z internetu?
                                        Bawiłem się SIII zaraz po premierze i wewnątrz budynków wygląda całkiem ok (ale z drugiej strony jak już sobie wsadzę ten tel. w oko to mnie pentile wkurza porównując do mojej Xprerii arc, która to już najmłodsza nie jest), ale nie wiem jak wygląda praca na świeżym powietrzu (tego niestety w sklepie nie sprawdzę, więc muszę polegać na tym co piszą inni). Druga sprawa to przewaga amoledów przy dużych kątach, ale w sumie ja tam patrzę na tel. zawsze na wprost :twisted: Jestem w stanie natomiast wybaczyć SIII ten ekran i bezndziejną plastikową obudowę za te fajerwerki, które ma w środku (chociaż wg wielu osób aż takiej różnicy między nim a htc One X nie ma)

za ok. miesiąc wchodzi galaxy s4, więc s3 będzie trzeba trochę spuścić z ceny, a i xperia Z będzie tańsza o podatek od nowości
                                        Problemem nie jest sama cena ale zasadność dopłaty do 'zetki' i nowego One'a. Ceny co prawda spadną ale różnica między tymi telefonami nadal zostanie.

Komentarz

• eaglemirek
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 14114
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

rowerek, Przemyśl jeszcze LG L9 Ja być zadowolony, choć brakuje mi w porównaniu z poprzednim HTC szybkiego wyciszania przez odwrócenie telefonu i czujnika oświetlenia

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• looker
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 1886
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

czernobyl, dzięki za cenne info. Jak na razie prowadzi Ace2. Dziś byłem w 2 salonach co by "pomacać" i stwierdzam jedno: producenci chyba powariowali z rozmiarami ! :shock:
                                            Taka XPeria Z czy SGIII to potwory ! Oglądanie telefonów tylko w necie nie daje takiego pojęcia mimo podawanych rozmiarów ;-)

Komentarz

• czernobyl
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1276
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez rowerek
                                              Problemem nie jest sama cena ale zasadność dopłaty do 'zetki' i nowego One'a. Ceny co prawda spadną ale różnica między tymi telefonami nadal zostanie.
                                              jeśli Cię stać, to nie ma problemu
                                              a zasadność - jak w świecie komputerów - złośliwi twierdzą, że zanim dojedziesz do domu z właśnie zakupionym kompem, to ten robi się już stary zanim go uruchomisz - to samo dla smartfonów, MZ tylko htc one _może byłby_ warty dopłaty z racji aparatu - w czasie megapixelowych wojen 4mp z dużej fizycznie matrycy ma szanse powodzenia (nawiasem mówiąc: czekam na to samo w świecie aparatów kompaktowych, żeby wrócić do rozmiarów 3-5 mpix, ew. żeby w każdym sprzęcie działał pixel binning jako opcja)

co do rozmiarów: http://www.phonearena.com/phones/LG-Voyager_id2355/size - wygodna porównywarka rozmiarów

Komentarz

• rowerek
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 449

A propos aparatu w HTC One to natrafiłem na test tego telefonu:
                                                HTC One to idealne połączenie rozdzielczości Full HD ze świetnym 4,7-calowym ekranem i dźwiękiem stereo.

Ogólnie telefon dostał bardzo dobre recenzje ale sam aparat szału nie zrobił. Być może to wina egzemplarza przedprodukcyjnego i brak finalnego oprogramowania, ale narzeka się na szumy w ciemnych partiach i nadmierną obróbkę/kompresję zdjęć.

Komentarz

• looker
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1886
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

A tam ! Zamówiłem właśnie Samsunga Galaxy Ace 2. Najbardziej odpowiadał mi rozmiarami, parametrami i ma dobre opinie o czasie działania baterii. Podejrzewam, że i tak nie wykorzystam nawet 25% jego potencjału ;-)
                                                  Podzielę się wrażeniami jak go dostanę i trochę potestuję.

BTW - czy import kontaktów z kopii zapasowej zrobionej z obecnej Nokii E51, które mam teraz w lapku, będzie stanowił jakiś problem ? Czy muszę wykonać jakieś dodatkowe zabiegi co by "palcyma" nie wklepywać ponad 300 numerów i adresów ? :-)

Komentarz

• eaglemirek
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 14114
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

looker, Prześlij kontakty przez BT lub zsynchronizuj przez Outlook w lapku

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

Pracuję...